4 Nisan 2012 Çarşamba

Lepistes Bakımı



Lepistes, bakımı en kolay balıklardan biri olmasına rağmen, özellikle kalitesiz balık ithali yüzünden birçok akvaryumcudan alınan balıklar, 1 haftayı bulmadan hastalanıp ölmektedir. Bilhassa 1990 senelerine kadar lepistes beslemiş olanlar bu duruma pek anlam veremezler. Çünkü sağlıklı bir nesilden gelen, iyi yemlerle ve iyi koşullarda yetiştirilen lepistesler, olgunluklarında son derece sağlıklı olur ve çok kötü şartları daha tolere edebilirler. Hatta, lepistesler ile aynı türden olan Gambusya cinsi balıklar, ülkemizin akarsularında, sivrisinek mücadelesine karşı kullanılmaktaydı. Pis sulara ve çok düşük hava sıcaklarına tahammül etmek bir yana, büyük bir hızla üreyip diğer balık türlerini tehdit etmeye başladılar.

Eğer sağlıksız şartlarda büyümüş, ya da Uzakdoğu ülkelerindeki çiftliklerden kötü koşullarda getirilen balıklardan satın aldıysanız, balıklarınız yaşasa bile ömürleri boyunca çok sağlıklı olmayacaklardır. Ülkemizdeki çoğu akvaryumcunun kötü bakım şartları da buna eklendiğinde, sağlıklı balık temin etmek güçleşmektedir.

Sağlıklı ve iyi yetiştirilmiş balıklar edindikten sonra, sizin de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Özellikle bazı akvaryumcuların yıllar önce ortaya attığı, sonra da kulaktan kulağa yayılarak adet edinilmiş bazı yanlış uygulamaları terketmek gerekiyor. Şimdi bir liste halinde, ideal lepistes yaşam koşullarına göz atalım:

1.Lepistesler, bitkili akvaryumları severler. Bitki, balığa hem doğal yaşam ortamını sağlar, hem de besin olur. Özellikle dişi lepisteslerin ihtiyaç duyduğu saklanma imkanını sağlar. Ayrıca sudaki fazla nitratı emerek akvaryumun su dengesinin kurulmasına yardımcı olur.

2.Kesinlikle ana akvaryumda ilaç kullanmamalı, hasta balık varsa bunu ayrı bir akvaryuma alarak ilaçlamayı orada yapmalısınız. Zira her ilacın yan etkisi olmaktadır. Özellikle “dezenfeksiyon” amaçlı metilen mavisi kullanımı son derece yanlış bir uygulamadır. İlaçlar, özellikle biyolojik filtrasyon sağlayan nitrobacter bakterilerini öldürerek amonyak patlamalarına ve daha güçlü hastalıklara neden olurlar. Üretimi tarafımızdan yapılan ucuz karantina akvaryumlarımızın satışı başlamıştır.

3.Lepistesler, çok düşük sıcaklıklarda dahi yaşayabilirler; 18 derece gibi. Gelgelelim, 1-1.5 derece üzerindeki ani ısı değişimleri bile balıklarınızın kolayca hastalanıp ölmesine neden olabilir. Özellikle ısıtılan bir akvaryumun ısısını düşürecekseniz, günde 1 derecelik farklarla, kademe kademe gitmenizi tavsiye ederiz. Lepisteslerin yaşayabilecekleri tehlikesiz ısılar 19-29 derece arasıdır. Isı çok yüksek olursa genç balıklar hızlı olgunlaşır ancak çabuk ölürler. Biz yavru akvaryumlarında 25, büyütme akvaryumlarında ise 24.5 dereceyi tercih ediyoruz.

4.Balıklarınıza fazla yem vermekten kaçının. Balık ne kadar çok yerse o kadar büyür diye bir kural yoktur. Aksine, fazla yemlenen balıklarda karaciğer bozuklukları ve kısırlık görülür. Günde 2-3 kere yemleme yapmak yeterlidir. Dozu kolay ayarlamak için pul yerine top yemlerden satın alın. Her bir lepistes için 2-3 top yem olacak şekilde yemleme yapın.

5.En azından haftanın 1 günü mutlaka canlı yem verin. Canlı yemin özelliği sadece daha besleyici olması değildir – tam aksine, vitamin, mineral ve protein değerleri olarak canlı yemlerden çok daha besleyici ürünler bulabilirsiniz. Gelgelelim, canlı yem yemek ve bilhassa bazı amino asitleri tazeyken almak, balığın moralini ve metabolizmasını kuvvetlendirir. Yani, canlı yemin etkisi sadece metabolik değil, aynı zamanda psikolojiktir. Bir aslana her gün istediği kadar et verseniz bile, doğasında avlanmak olduğundan, bu süre zarfında hayvan strese girecektir.

6.Üretim ya da yavru akvaryumu dahi olsa, tabanda mutlaka kum ya da herhangi bir malzeme olmalı. Balığın yüzdüğü yerin altında yansımasını görmesi balığın dengesini bozmaktadır. Bu yüzden, tüm üretim, yavru ve büyütme akvaryumlarımızda kum ve bitki bulunmaktadır.

7.Kuvvetli su akıntısından kaçınılmalıdır. Kuvvetli akıntı, balığı yorup strese sokarak kolayca hastalanmasına neden olur. Küçük bir akvaryumunuz varsa – 50 litre altı – pipo ya da şelale filtre kullanmanızı öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder